• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2016 by KHUDES Inc. 

2016 WINNING DESIGN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

APERTURE

Design Team: GASCH | Kian Hosseinnia, Dima Ghazal, Pearl Cao, Aws Rakan Abu Ras and Tina Siassi

The design of this parklet addresses the concept of visibility in relation to the position of the viewer: the angled positioning of each wooden bar creates slits in the design that act as a viewing device to the surrounding site, allowing the users of the parklet to view or block the view of the adjacent road based on their relative position to the direction of the wooden bars. This design stays consistent in using the bar-patterning to create the walls, the roof, the bike rack, and the seating, which is arranged so that it provides a variety of seating options, such as level of seating, type of seating, and shading. The space between these seating areas can not only be used for passage, but it also provides pet friendly areas. In addition to these diverse elements, this parklet design includes a stage for performers to share their art in a comfortable space. Moreover, to bring the parklet to life at night, solar powered LED lights will be used under the seating areas to illuminate the design and give it another dimension.

Moreover, the design is innovative in its seating and shading elements. By making optimum use of the space provided, this parklet aims to provide a place for people to engage with the design through the benches that are embedded in the walls. For instance, if the stage is not occupied, then the wall bench can be pulled down to provide additional seating. Furthermore, the design proves to be sustainable in its materials by using wood to construct the entire structure, which is withstanding and stable given the timeframe of its existence on site and, therefore, will also help in constructing a design that is safe from vandalism. Also, the LED lights being used will be powered by solar panels for a sustainable use of energy.

 

Due to the consistent design approach, the construction process of this parklet will be simple and straightforward. This design can be constructed in parts for easier assembly on site. The rst thing to be constructed are the walls, which will sit on a thin elevated wooden platform. By using only wooden strips and carrying the angled approach throughout the design, each piece of wood in its row will be positioned in the same angle and mounted onto the platform via nails and screws. After the walls have been completed, the pitched roof structure can be constructed via nails, with each bar at an angle that match the angle of the wall structure. The roof will come together in a braided fashion at the top, where the two woods from each direction will t into one another and joined with nails. Next is the seating and the stage, which both take on the same structural procedure: the seating will continue the angle of the wood pieces of that wall and extrude out in dierent lengths. Insome areas where the seating level is raised, wooden

strips in the opposite direction (as in a grid) are nailed to the rows below to create a stable, step-like structure for easy access. As for the bike racks, there will be a metal rod that runs through the vertical strips to create a place to attach bike locks. Lastly the LED lights will be placed inside the seating areas and attached to the solar power system.

 

When the time comes for the design to be dismantled, there are several ways in which we can make it a sustainable process. For instance, due to the extensive use of wood in this design, we have found a place in Edmonton, Home Re-use-ables (8832 – 62 Avenue NW) that will buy the wood and re-sell it for other purposes. In addition, the pieces of wood that will not be suitable for re-sell will be properly recycled and/or kept for reuse in the

future on other small projects, i.e. building sketch models.

 

Budget:

2x4 Lumber (350 Pieces) ~ $1300

Nails & Screws ~ $50

LED and Solar Panels ~ $200

Transportation ~ $400

Total ~ $1950